Serebral Palsinin Görülme Sıklığı Nedir ?
Serebral Palsinin Görülme Sıklığı Nedir? dediğimizde dünya da yapılan araştırmalarda her 1.000 kişiden 2 kişide görülür olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde ise görülme sıklığı ise 1.000 kişiden 4 kişide görülür olarak hesaplanmıştır.
Çocukluk çağının en sık görülen nöromusküler (kas ve sinir) hastalığıdır. Prematür (erken doğum) doğumların ise %15’ini etkiler.
Bazı çocuklarda, ayrıntılı tetkik ve muayeneye rağmen Serebral Palsi’ nin nedenini ortaya koymak mümkün olmayabilir. İleri MRG incelemeleri ve bazı yeni gelişmiş kan testleri ile daha fazla sayıda hastada nedenine ulaşılabilmektedir.
Bugün, tüm Serebral Palsilerin yaklaşık yüzde 75’inin hamilelik sırasındaki nedenlere, yüzde 10-15’ inin zorlu doğum ve yeni doğan dönemindeki rahatsızlıklara bağlı olduğu, geri kalan yüzde 10’un ise yaşamın erken safaların’ da kaza ve hastalıklara bağlı ortaya çıktığı’ da bilinmektedir.
Ülkemizde Neden Dünyadan Daha Fazla ?
Ülkemizde görülen akraba evlilikleri, hamilelik dönemi hastalık sıklığı, alt yapı sorunları, doğum sonrası çocuk hastalıkları görülme sıklığı daha fazla olduğu için serebral palsi görülmesi de daha fazla oluyor.
Serebral Palsi Neden Olur ?
Serebral Palsinin olma sebeplerinde doğum öncesi %70-80 , doğum sırası ve doğum sonrası %20-30 risk vardır.
Serebral Palsi sebepleri ise maddeler halinde aşağıda belirtilmiştir.
1.) Erken doğum
2.) Düşük doğum ağırlığı (2 kg altı doğum)
3.) Hamilelikte geçirilen hastalıklar
4.) Doğum sırasında oksijensiz kalma
5.) Doğumdan sonra beyin kanaması
6.) Anne bebek arasında kan uyuşmazlığı
7.) Annede gebelik zehirlenmesi
Yukarıdaki faktörler serebral palsiye sebep olabilmektedir. En önemli sebepler erken doğum, düşük doğum ağırlığı olarak düşünülmektedir.
37,835 total views, 2 views today